VAL | CAS | ENG
Xylella Fastidiosa
Situació actual i conseqüències

La Xylella Fastidiosa és un bacteri, sense cap cura coneguda, que afecta centenars d'espècies de plantes, tant forestals com agrícoles, entre elles l'ametler. És un bacteri que es troba al xilema, i es multiplica dins dels vasos arribant a taponar-los i a obstruir el flux de saba bruta, la qual cosa provoca símptomes com el cremat de fulles i brots i una secada generalitzada de l'arbre, que es correspon amb manca d'aigua o de nutrients.

Un dels insectes transmissor del bacteri. "Philaenus spumarius"

A efectes de combatre la Xylella, i seguint una directiva europea, la Generalitat Valenciana va posar en marxa un Pla de Contingència basat en l'eradicació dels ametlers.

El primer brot de Xylella Fastidiosa que va afectar Alcalalí es va publicar al DOGV el 17 de juliol de 2017. A partir d'aquest moment comença a executar-se el Programa d'Eradicació que comprèn, entre altres mesures l'eliminació i destrucció in situ dels vegetals infectats i els d'un radi de 100 m susceptibles a la subespècie de xylella fastidiosa i la prohibició de replantar aquests camps durant almenys 5 anys.

Aquest programa d'eradicació vigent durant aquests darrers 4 anys ha tingut conseqüències nefastes per a Alcalalí. Desenes i desenes d'abancalaments d'ametlers en plena producció han estat arrencats i els arbres triturats, agreujat enormement la situació, ja de per sí molt fràgil, del sector agrícola.

Ametller infectat amb Xylella Fastidiosa. © IVIA

El cultiu de l'ametler a Alcalalí no només té una dimensió agrícola. És un dels nostres valors paisatgístics més grans, una senya d'identitat dels nostres veïns i veïnes que generació rere generació han custodiat el territori.

D'altra banda, Alcalalí ha realitzat un gran esforç per donar a conèixer aquest gran valor cultural, patrimonial i turístic, la floració dels ametllers durant el mes de febrer amb la celebració de “Feslalí, Alcalalí en flor”. A la darrera edició celebrada abans de la pandèmia, el 2020, ens van visitar més de 10.000 persones.

L'estratègia d'eradicació dels nostres ametlers, davant de la proposta de plans de contenció que ens permeteren conviure amb la Xylella proposada pels productors locals, ha tingut una repercussió molt negativa a la nostra agricultura, a l'economia local i ha suposat una agressió al paisatge i a un dels nostres productes turístics més reconeguts, provocant a més una important sensació de desprotecció i impotència per part dels llauradors.

Ens plantegem com una acció necessària i urgent repensar la nostra relació amb la terra, establir plans d'acció per implementar cultius que siguen respectuosos amb l'entorn i que aposten pel producte orgànic, de proximitat i de qualitat. I ens oferim a la Conselleria d'Agricultura com el lloc ideal on pilotar experiències de reintroducció del cultiu de l'ametller tolerant a la plaga en aquells camps que han estat arrasats i en altres que no estan hui en dia en producció.

El paisatge d'Alcalalí abans de la Xylella Fastidiosa

A Alcalalí no ens rendim. Estimem la nostra terra, per això resistim i resistirem. En aquesta 6a Edició del Feslalí “Alcalalí sense flor” volem reivindicar el nostre cultiu més emblemàtic, homenatjar la feina dels nostres llauradors i apostar pel respecte al territori. Sota el lema “Feslalí, #AlcalalíSenseFlor” us oferim, amb la mateixa il·lusió que les edicions anteriors, un programa d'activitats, del 5 al 20 de febrer, perquè ens visiteu, gaudiu i us perdeu per racons plens de cultura i història.

Segueix-nos
© Feslalí “Alcalalí sense flor” 2022 • Ajuntament d’Alcalalí • C/ Major, 10 • 03728 Alicante • T. 966 48 20 24 • adl@alcalali.es